logo
Vind een
BTicino member bij u in de buurt

Uw woning ontwikkelt met u mee

Domotica is het gebruik van moderne technologie in huis. Technologie zoals u die al gewend bent van bijvoorbeeld uw auto, uw smartphone of televisie. Door uw woning uit te rusten met een duurzame en flexibele elektrische en digitale architectuur, kunt u zonder verdere ingrepen meegaan met uw tijd.

Opgroeien, zich ontwikkelen, ouder worden of van mening veranderen, de slimme woning is een woning die zich aanpast aan elke belangrijke levensfase. Dagelijkse handelingen vergemakkelijken, automatiseren, voorkomen dat u dingen vergeet... domotica biedt eenvoudige oplossingen om het comfort te verhogen en kosten te besparen.

Boven de My Home balk vindt u een menu met alle functionaliteiten van het My Home domoticasysteem: Comfort, Communicatie, Controle, Energiebesparing, Scenario's en Veiligheid.

Het Domotica systeem in een handomdraai

Het My Home-systeem is een BUS-installatie die gekenmerkt wordt door intelligente apparatuur die onderling verbonden is via een signaallijn die zowel zorgt voor de uitwisseling van informatie als voor de voedingsspanning. Die verbinding bestaat uit een kabel met getwiste en niet afgeschermde draden van 27 V g.s., waaraan alle toestellen van het BUS-systeem parallel verbonden zijn en die samen met de stroomkabels gelegd wordt.

Het systeem bestaat uit een voeding, actuatoren en bedieningen. De voeding levert elektrische energie aan de BUS-lijn in laagspanning (27 V g.s.), de schakelaars zorgen voor de controle van de vermogens en zijn verbonden aan de BUS-lijn en aan de vermogenslijn (230 V w.s.), de bedieningen zijn enkel aan de BUS verbonden en geven, volgens de configuratie, de actuatoren de instructie welke handeling ze moeten uitvoeren.

Volgens de My Home systemen die men wenst te installeren, kan er uit twee verschillende bekabelingstypes gekozen worden:

- in een vrij netwerk;

- in een stervormig netwerk.

De bekabeling in een vrij netwerk wordt toegepast wanneer er installaties gemonteerd moeten worden voor automatisering, inbraakbeveiliging, energiebesparing en klimaatregeling.

De bekabeling in een stervormig netwerk is aangewezen voor de integratie in één enkele leiding van de installaties voor deurcommunicatie, muziekdistributie, telefonie, tv/satelliet en gegevensoverdracht.

De technologie

Elk toestel dat aan het systeem verbonden is, is uitgerust met een interfacecircuit en een eigen intelligentie, bestaande uit een geprogrammeerde microprocessor waarmee het toestel de informatie die voor hem bestemd is, kan herkennen en kan uitwerken om de gewenste functie uit te voeren.

Zodat elk toestel in een BUS-systeem de vooropgestelde functie correct kan uitvoeren, moet het correct worden geprogrammeerd door er de bijbehorende identificatie en werkingswijze aan toe te kennen.

Deze procedure, configuratie genaamd, kan uitgevoerd worden door uit de twee manieren te kiezen:

  • een fysieke configuratie, door configuratoren in de daartoe bestemde houders van de toestellen te plaatsen;
  • een virtuele configuratie, via de VIRTUAL CONFIGURATOR-software, waarmee eveneens de toestellen geanalyseerd kunnen worden.