logo
 

Vorig jaar vierden Rudolf en Jeanine nog hun gouden bruiloft.
Ze wonen al sinds het prille begin in de woning die ze samen hebben gebouwd.
Ze genieten nog elke dag van het leven, maar de laatste jaren doen ze het wel wat rustiger aan.
Voorzichtiger ook. En hun huis helpt hen daarbij.

Rudolf was jarenlang de kampioen van de schaakclub, onverslaanbaar. Tegenwoordig speelt hij meer voor het plezier: “Ik kan geen twintig zetten meer vooruit denken zoals vroeger. Mijn geheugen laat me soms in de steek.”

“En niet alleen bij het schaken,” merkt Jeanine op. “Ook thuis. Voorheen liet hij wel eens de verlichting branden, of hij liet de koelkast openstaan. Onze kinderen vonden dat er iets moest veranderen en lieten domotica installeren.”

Rudolf geeft toe dat het een gemak is: “Je kan het zó programmeren dat ’s avonds automatisch alle lampen uitgaan en de rolluiken naar beneden gaan. En ’s morgens gaat de verwarming vanzelf aan en worden we gewekt door onze favoriete muziek. Als ik het nog kon, sprong ik uit bed!”

 

Jeanine vertelt verder: “Sinds we met pensioen zijn, gaan we regelmatig op reis en dan zorgt de domotica ervoor dat het lijkt alsof we thuis zijn. Knap, toch?”

“Het zit vol slimme snufjes,” zegt Rudolf. “Ik luister bijvoorbeeld graag naar muziek, maar ik kan niet stil zitten. Met dat systeem kun je gewoon kiezen waar je de muziek laat spelen, zelfs buiten op het terras. Je zou natuurlijk ook gewoon overal de radio mee naar toe kunnen nemen, maar dit is een stuk aangenamer voor mijn oude gewrichten.” 

“En zo hoort hij de intercom ook beter, met zijn hoorapparaat.” voegt Jeanine er met een knipoog aan toe.

Zolang ze nog goed te been zijn, kunnen Rudolf en Jeanine hier in alle comfort blijven wonen. Ze vroegen zich wel af of hun huis niet te oud was om zo’n systeem te installeren.

Vooral Jeanine is gerustgesteld: “Ze hebben er zelfs voor gezorgd dat alle lichtknoppen en stopcontacten in dezelfde kleur zijn. Heel netjes allemaal.”