logo
 

Aan de oevers van een idyllisch meer in Waals-Brabant (België) werd een grote villa - laatst gebruikt als tentoonstellingsruimte - omgebouwd tot vier ruime, luxueuze appartementen. Het vernieuwde en uitgebreide gebouw is uitgerust met het My Home domoticasysteem en het design Livinglight schakelmateriaal van BTicino.

Het gebouw werd grondig gerenoveerd en zowel thermisch als akoestisch optimaal geïsoleerd. De ruime appartementen tellen twee verdiepingen en hebben elk een oppervlakte van zo'n 250 m². Ze beschikken over een ruim terras en een tuin. De aannemer koos voor het My Home domoticasysteem van BTicino dat werd geïnstalleerd door elektrotechnisch bedrijf Jean-Marc Jadoul uit Wavre (België). De appartementen zijn inmiddels afgewerkt en worden te koop aangeboden.

 

Het multifunctionele domoticasysteem My Home is opgebouwd op basis van een tweedraadsbus, die heel wat basismogelijkheden biedt. Naar functionaliteit van het domoticasysteem wilde de aannemer zoveel mogelijk opties open laten. Op het My Home systeem werden onder meer de vloerverwarming, de verlichting en de deurcommunicatie aangesloten. “De display bij de voordeur heeft niet enkel drukknoppen voor standaard gebruik, maar ook voor het uitwerken van bepaalde scenario’s”, aldus Laurent Dupan, Application Engineer Home Automation bij Legrand België. “

Dankzij een multifunctioneel domoticasysteem in de huiskamer kunnen de temperatuur en de verlichting in de verschillende ruimtes worden bediend. De nieuwe eigenaars kunnen straks ook rechtstreeks toegang hebben tot deze applicaties via hun smartphone. In één van de appartementen kan de thermostatische verwarming van elke kamer (of zone) rechtstreeks via het touchscreen in de woning worden geregeld. In het appartement bevindt zich een klein display met LCD-scherm. Hiermee kan, naast de basisverwarming, ook de gewenste sfeer in de desbetreffende ruimte worden gekozen.”

 

Alle voorzieningen werden getroffen om - ook in de badkamers en de slaapkamers - deurcommunicatie toe te voegen aan My Home. Niet alleen de appartementen, maar ook de gemeenschappelijke ruimtes van het gebouw werden gekoppeld aan het domoticasysteem. “My Home is makkelijk uitbreidbaar. Daarvoor dient er alleen wat extra vrije ruimte in de behuizing beschikbaar te zijn”, aldus Jean-Marc Jadoul. Omdat de bodem van het nabijgelegen meer heel drassig is, werden ondergronds twee grote waterpompen geïnstalleerd. Eventuele problemen met deze systemen kunnen worden gesignaleerd door het domoticasysteem.

Voor het schakelmateriaal en de inbouwdozen ging de voorkeur van de aannemer eveneens uit naar BTicino-oplossingen. Er is gekozen voor de Tech afdekramen van de serie Livinglight, omdat dat goed paste bij de andere gebruikte materialen. Het aansturen en dimmen van LED’s vormt geen probleem en de bewoners bepalen zelf welke kleur LED ze willen.